Gustavianum gör svensk naturvetenskap till konst i Tokyo

Gustavianum, The Art of Natural ScienceGustavianum, The Art of Natural ScienceGustavianum, The Art of Natural ScienceGustavianum, The Art of Natural Science

Uppsalas största universitetsmuseum, Gustavianum, visar upp samspelet mellan konst och vetenskap på Tokyos universitetsmuseum. Med utställningen The Art of Natural Science in Sweden presenteras ett urval av verk gjorda av från Uppsala-gestalter som har påverkat naturvetenskapen världen över, med konsten som medium.

MTAB ansvarade för transporten av verken till Tokoys universitetsmuseum. Urvalet består av målningar, böcker och unika föremål som kretsar kring vetenskapspionjärerna Olof Rudbeck, Carl von Linné och Carl Peter Thunberg. I deras arbete med att förstå och beskriva naturen arbetade de nära konstnärer, ett samarbete som resulterade i stora mängder teckningar, akvareller och gravyrer. Vetenskapsmännen behövde därmed konstnärerna för sitt arbete och gränslandet mellan vetenskap och konst suddades ut. Utställningen The Art of Natural Science in Sweden berättar om den vetenskapliga guldåldern under perioden 1670 –1800.

Gustavianum, The Art of Natural Science
©Intermdiatheque, Tokoyo University Museum, University of Tokyo (UMUT).

Öppnade porten mellan Japan och västvärlden

Svenska vetenskapspionjärer har spelat en betydande roll för Sveriges relation med Japan. På utställningen visas bl.a. Carl Peter Thunbergs ”Flora Japonica”, den första detaljerade beskrivningen av Japans flora. Thunbergs forskningsresa till Japan åren 1775—1776 gav honom smeknamnet “Den japanske Linné” och bidrog till att band knöts mellan Japan och Sverige redan under 1700-talet. Genom att lyfta fram historiska anknytningar bidrar utställningen till firandet av 150-årsjubileet av de diplomatiska förbindelserna mellan de båda länderna.

Gustavianum, The Art of Natural Science
©Intermdiatheque, Tokoyo University Museum, University of Tokyo (UMUT).

Mikael Ahlund, biträdande museichef Gustavianum, Uppsala universitetsmuseum och kommissarie för utställningen The Art of Natural Science in Sweden: Treasures from Uppsala University berättar:

-Det var en mycket spektakulär invigning. Att både det svenska kungaparet och det japanska kejsarparet medverkade gav hela projektet mycket uppmärksamhet. De var alla väldigt entusiastiska och ställde många frågor kring verken. Kejsaren Akihito är dessutom utbildad inom naturvetenskap och har besökt Uppsala under firandet av Linnés 300-års jubileum. Att Sverige och Japan kan mötas kring ett ömsesidigt intresse för vetenskap- och konsthistoria innebär att vi bygger starka relationer samtidigt som vi vidgar perspektivet på konsten över våra landsgränser.

 


Kundcase: Transport till Tokyo i naturvetenskapens namn

Om inte alla tullhandlingar är på plats kan det innebära att tullen kräver att få öppna emballeringen, något som kan få avsevärda konsekvenser för känsliga föremål. Då är det en trygghet att kunna samarbeta med en aktör som MTAB, med stor kompetens inom nationella såväl som internationella transporter,

säger Mikael Ahlund.

Läs mer om transporten till Tokyo.