Yayoi Kusama – Ett pricksäkert uppdrag

Yayoi Kusama är sannerligen en intressant konstnär. I mer än sex årtionden har hon fascinerat publiken med sin säregna och abstrakta konst. MTAB fick det prestigefyllda uppdraget att koordinera och transportera hennes största och kanske sista Europaturné mellan de Nordiska länderna.

Åldern har satt få avtryck på Yayoi Kusama, vid 87 års ålder är hon produktiv som få och målar varje dag, från morgon till kväll. I snitt producerar hon fyra verk om dagen. För Kusama är konsten mer än ett kall, det är ett sätt för henne att överleva. Sedan tidig barndom har hon lidit av hallucinationer som tagit form av av prickar och surrealistiska former. Konsten är hennes verktyg för att kunna förstå hennes inre värld. Stilmässigt rör hon sig mellan måleri och skulptur i en konstnärlig blandning med tydliga inslag av design med drag från både öst och väst.

Johan Öfverbeck
Johan Öfverbeck

“Kusama är en väldigt stor konstnär och ett av våra största uppdrag hittills. En väldigt eftertraktad och uppmärksammad ikon som är mer aktuell än någonsin och som nu på allvar håller på att bli en del av konsthistorien”

berättar Johan Öfverbeck, Utställningskoordinator på MTAB.

Vandringsutställningen In Infinity är den första retrospektiva presentationen av hennes konst och visar verk från 50-talet fram till idag. Med över 130 verk, inlånade från Japan, Europa och USA, är utställningen den största presentationen av hennes konst i Skandinavien.

“Vi är väldigt stolta och tacksamma över att fått vara en del av denna fantastiska utställning som har setts av över 500 000 människor i våra skandinaviska länder”

säger Johan Öfverbeck.

Via vårt agentnätverk samlade vi in Kusamas verk från olika hörn av världen. Verken har kommit från utlånare i Japan, England, Schweiz, Frankrike, Holland och Tyskland. Dessa transporterades först till Humlebeck där utställningen hade premiär i september. Den omfattande vandringsutställningen krävde transport med fyra klimatiserade lastbilar med släp för vidare transport till Oslo. Därefter tog vi utställningen från Oslo till Stockholm och vidare till Helsingfors där utställningen fortsätter fram till januari varefter verken returneras tillbaka till sina respektive ägare.

Anledningen till att vi får äran att hantera uppdrag av denna stora omfattning är mycket tack vare vårt stora internationella kontaktnätverk och våra långa och goda kundrelationer.

“Vi gör alltid vårt yttersta för att vara ett namn som signalerar kompetens och trovärdighet. Vi finns ju numera i samtliga Nordiska länder med egna kontor och personal. Detta är en viktig detalj som också gör att kvaliteten, genomgående, kan hållas på en hög nivå genom hela projektet”

säger Johan Öfverbeck.