Vodou på Gärdet i Stockholm

Under 2011 hade Etnografiska museet i Stockholm en helt unik utställning om den haitiska religionens symboler – Voodoo. Eller vodou, som det stavas på Haiti.

Vi guidas genom utställningen av Clas Günther, utställningsansvarig på Etnografiska och intendenten Michael Barret, expert i ämnet, veckan innan den öppnas. I vanliga fall en stressad tid för utställningsbyggare, men både Clas och Michael är lugna. Deras förberedelsearbete har pågått i över ett års tid och nu pågår de sista finslipningarna med monterarbeten och ljussättning.

För någon som matats med bilder av voodoo från amerikanska filmer och andra källor, är utställningen, om inte ett uppvaknande, så en rejäl överraskning. På vandringen genom vodouns ljusa och mörka krafter möter man fascinerande och mystiska föremål. Föremål som man inte kunde föreställa sig fanns.

Clas Günther berättar ingående om processen att transportera, lagra, packa upp, sortera och iordningsställa de närmare 300 föremålen. Från små dockor till stora speglar. Allt ursprungligen från en samlare på Haiti, Marianne Lehman, som för snart femtio år sedan började köpa in det som nu är världens största samling Vodou-föremål.
Utställningen har sammanställts till en internationell turné. Den har tidigare visats i Genéve, Berlin, Amsterdam, Göteborg och Bremen.

– Utställningen kom till oss från Berlin i en stor lastbil med trailer genom MTABs försorg. Sedan hade vi fyra veckor på oss att förbereda de ömtåliga föremålen i ett lager som fick tömmas för det ändamålet, berättar Clas Günther.