På turné med Riksteatern

MTABs avdelning för turnéservice samarbetar med Riksteatern för flertalet av deras produktioner. MTABs fotograf var med när produktionen ” En stjärt på himlen” startade sin höstturné från Riksteatern i Stockholm.

Produktionen ”En stjärt på himlen” var en fortsättning från turnén under våren 2010 och gick nu en kort period från 28/8 till 16/9.
– I år besökte vi Piteå, Hudiksvall, Södertälje, Karlshamn, Osby, Partille, Kungsbacka, Varberg och Enköping, berättar Sten Jogbäck, ansvarig för Turnéservice på MTAB. MTABs Sten Jogbäck har i mer än 30 år arbetat med en rad olika teater- och scenuppdrag. Det började med Riksteatern 1978, Rocktåget på 80-talet, Roxettes Europaturné 1994-95, för att nämna några uppdrag. Under åren har hundratals teater- och konsertuppsättningar rullat genom Sverige och Europa, administrerade av Sten och hans kolleger på nuvarande MTAB-kontoret i Örebro.

När MTAB trädde in fick verksamheten en mycket större kostym och en samlad erfarenhet från både utställningsverksamhet och turnétransporter.

– Nu har vi också ett utökat nätverk som gör att man kan hantera internationella turnéer, säger Sten.

Scenteknisk support

Chaufförerna på Turnéservice har lång erfarenhet och en gedigen branschkunskap. De är med och bygger scener, kan hantera följespotar, teaterpassningar samt övrig scenteknisk support när så krävs.
– När det gäller teater och konsertarrangemang så är tidsfaktorn mycket viktig, berättar Sten. Och då handlar det inte om timmar, utan om minuter, för att en föreställning ska kunna starta i tid. Därför är alla transportuppdrag noggrant inplanerade och säkerställda med hög back-up service.

Olika uppdrag

Turnéservice transporterar föreställningar åt bland andra Riksteatern, Dramaten, Sveriges Dansnät och Riksutställningar. Och vi arbetar sedan flera år åt Sveriges Radios Symfoniorkester, Rikskonserter, Norrlandsoperan, Skånes Dansteater och Stockholms Filharmoniska Orkester. Bland kunderna finns också event- och rockarrangörer som Live Media Group och SoundForce. Genom våra globala nätverk hanterar vi även internationella turnéer.

 

Fakta

MTABs största konsertbil lastar 115 kubikmeter och är specialutrustad för att snabbt och effektivt kunna lasta och lossa scendekorer och konsertutrustning. I fordonsparken ingår flera specialbyggda större trailers samt lastbilar av varierande slag, alla utrustade med värmeaggregat.