Demontering av laboratorier

MTAB har under de senaste åren fått allt fler uppdrag att demontera olika röntgenlaboratorier på sjukhus runt om i Sverige och Norden.

– Vi får främst uppdragen från våra stora befintliga medicintekniska kunder Philips, GE och Siemens, berättar Tommy Mårtensson, projektledare på MTAB. Men vi har också fått uppdrag direkt från sjukhusen.

Enligt Tommy tar det allt från en dag till en vecka för två personer från MTAB att riva, beroende på just vad som ska ske med utrustningen. Det är ofta många stora och komplicerade maskiner som ska hanteras.

– Vi gör i stort sett hela arbetet själva, vi brukar dock ha hjälp av elektriker för att koppla ner maskineriet innan vi sätter igång med demonteringen. Förutom en rad specialverktyg har vi med oss en höglyftare eftersom de flesta har takhängda maskiner som ska lyftas ner.

Sjukhuslabben rivs framförallt för att ge plats åt ny utrustning. Den gamla utrustningen går antingen till åter vinning eller så återanvänds delar av den i befintliga laboratorier eller säljs vidare.