Konstnärsparet Eames på resa genom Europa

Charles och Ray Eames är sannerligen ett imponerande konstnärspar. Tack vare deras banbrytande design är de av många betraktade som två av 1900-talets mest inspirerande formgivare. Vi fick ansvaret att transportera vandringsutställningen från Umeå till Lissabon. En gedigen resa med högsta fokus på säkerhet och hantering.

Utställningen om Charles och Ray Eames inviger betraktaren i parets gränsöverskridande konst som rör sig fritt mellan fotografi, film, arkitektur, möbel- och produktdesign. En spännande värld av innovation och kreativitet.

Genom vår engelska agent Momart fick vi förtroendet av Barbican Centre att hantera transporten av vandringsutställningen. Den första transporten gick från London till Bildmuseet i Umeå och inkluderade komplex tullhantering för verken från USA. Hanteringen skötte vår tullansvarige Mikael Ekman.

Jessica Ahlgren, affärsområdeschef Fine Art Logistics.

När utställningen avslutades i Umeå fick vi uppdraget att utföra transporten hela vägen till Museum of Art, Architecture and Technnology (MAAT) i Lissabon. Resan på över 400 mil genomfördes med en konstbil med släp, för själva utställningen, samt en extra bil med släp från vår Tour-avdelning för transport av socklar och vitriner. Utställningen transporterades i enlighet med våra höga krav på omsorg och säkerhet.

“Rutten från Umeå var planerad in i minsta detalj med inlåsning av lastbil på säkerhetslager i Stockholm, Tyskland, Frankrike, Spanien och Portugal” berättar Jessica Ahlgren, affärsområdeschef Fine Art Logistics.

Projektet är ett bra exempel på hur vi arbetar med transport av vandringsutställningar. Långa transporter såsom denna kräver mycket noggranna förberedelser och koordination i alla led.

“Det var väldigt roligt att få arbeta med projektet. Det var en positiv utmaning som lockade fram det bästa ur oss. Vi är glada över att vara med och sprida konst på ett tryggt och säkert sätt över hela Europa. Vi åker dit konsten tar oss!” säger Jessica.