MTAB flyttade utställning till Karlskrona

”Möt Horisonten” är en utställning som först visades på Sjöhistoriska museet i Stockholm för att sedan flyttas till Marinmuseet i Karlskrona.

”Möt Horisonten” visar många aspekter av marinmåleriet och verk av erkända konstnärer blandas med mer schablonmässiga fartygsporträtt.

Utställningens formspråk leker med perspektiven och det känns som att målningarna ”svävar” över väggarna. Målningarna hänger på glasskivor vilket ger en effekt av att man ser flera skikt av utställningen samtidigt.

När utställningens skulle flyttas till Karlskrona var museerna trängda tidsmässigt och sökte en helentreprenad för att både ta ner, emballera, frakta och sätta upp utställningen igen i Karlskrona.

Nermonteringen av de 67 målningarna, i både olja och akvarell, tog tre dagar för tre personer. Målningarna var fastskruvade i väggarna med ett speciellt system som gjorde att de såg ut att sväva framför väggen. De emballerades sedan i bubbelplast.
Spegelglasskivorna som målningarna hängde på var 240 gånger 100 cm och vägde ca 35 kg styck

– Den största utmaningen var att hantera spegelglasskivorna, de var ordentligt otympliga att bära och vi fick använda speciella lyfthandtag, berättar Mikael Östensson på MTAB. Vi transporterade dem sedan stående i bilen ner till Karlskrona.

MTAB började riva ner utställningen en onsdag och var klara på fredagen, sedan gick en full bil på 50 kubikmeter ner till Karlskrona på söndagen och på måndag började man bygga. Det tog sedan tre dagar att sätta upp den nya utställningen som bestod av drygt 40 av målningarna, resterande kördes till magasinering.

Utställning: Möt horisonten

Museer: Sjöhistoriska museet och Marinmuseet

MTABs uppdrag: Ta ner utställningen på Sjöhistoriska, emballera, transportera och sätta upp den igen på Marinmuseet.