1.300 år gamla föremål från Kina till Sverige

MTAB fick återigen förtroendet att hjälpa Östasiatiska museet med att transportera den från flera aspekter intressanta utställningen ”Staden vid Sidenvägen” från Luoyang i Kina till Stockholm.

DN berättar:

”Två kinesiska konservatorer står med protokoll och pennor i händerna och tittar koncentrerat på lådan som just ska öppnas. Mattias Amundin, packningstekniker och expert på att förflytta museiföremål, lyfter på locket till trälåren. Här ligger en staty.

– Det är en gravväktare, som ska vaka över andarnas väg till graven, berättar Michel Lee, chef för Öst­asiatiska museet.

Väktaren är ungefär en meter hög och står med ena armen i sidan och den andra knuten med spänd överarm. Statyn granskas noggrant med en liten ficklampa och lyfts försiktigt in i montern av bomullshandskbeklädda händer. De två kinesiska konservatorerna ber om en justering: ett par centimeter bakåt.

Föremålen som ska ställas ut i Bergrummet är ungefär 1.300 år gamla, och de flesta har hittats i gravkammare. De har flugits hit från Kina och kommer från staden Luoyang. Totalt sex ton har fraktats hit, under rigorös säkerhet. Vissa av före­målen har aldrig tidigare lämnat Kina, och kanske aldrig kommer att göra det igen. Svenska konservatorer har rest dit för att vara med vid nedpackningen – och när föremålen nu ska packas upp är kinesiska kolleger på plats. Allt inspekteras för att notera minsta skada eller spricka.”

Läs mer på dn.se (Text Hanna Fahl)

Läs mer om vår tjänst Fine Art Logistics – Konsttransporter