Grönlandsval på säker resa

Uppdrag: Flytta en 170 år uppstoppad Grönlandsval från Köpenhamn med lastbil till konstmuseet Louisiana i Humlebaek.
Utförare: MTAB i Köpenhamn, under ledning av Jørgen Damlund
Kund: Louisiana Museum of Modern Art

Höstsolen skiner från en klarblå himmel när MTAB-lastbilen sakta backar upp mot garageporten på Zoologisk museum vid Köpenhamns Universitet. Mogens Andersen och Abdi Hadeyat öppnar porten och där är den, valen. Uppställd på tre kraftiga trästöd vilar den uppstoppade valungen på drygt 4 meter från 1843.
– Det var troligtvis så att modern dödades under jakt och man ville spara den nyfödda valungen, säger Mogens som är kuratorassistent på Zoologisk museum.

Varsamt och noggrant

Valen är mycket ömtålig och förberedelserna på MTAB i Köpenhamn har varit noggranna. Mycket tid har gått åt till att planera transportmaterial och inreda lastbilen. Valen har noggrant mätts och undersökts och en bottenform av skumplast har tillverkats särskilt för den. Till lyftet har även två extra bärare anlitats denna dag.
– Vi måste vara varsamma då valen är mycket ömtålig, säger Jørgen och tar på sig vita handskar innan han och kollegorna försiktigt lägger bärremmar runt valen.
Mogens följer arbetet noga. Det var 60 år sedan valen flyttades senast, då från gamla Zoologiska museet i Köpenhamn till nuvarande den platsen på Köpenhamns Universitet.
– Jag är mycket trygg med transportfirman som känns kunniga och noggranna. Det är roligt att valen nu ska visas upp. Den är mycket speciell, både för att den är gammal och i fint skick, säger Mogens.
Valen lyfts varsamt upp och placeras i den specialgjorda formen i lastbilen. Olika stöd, filtar och plattor anpassas så att den ligger perfekt innan dörren stängs. Jørgen sätter sig vid ratten, blåser i alkomätaren i hytten och startar lastbilen som sakta kör norrut mot Humlebaek och konstmuseet Louisiana. Utställningen heter Arktis och det är här valen ska visas för allmänheten under tiden 26 september 2013 till och med 2 februari 2014.

Iskallt levererad

Efter transporten till museet är Jesper Lund Madsen, Louisiana, nöjd:

”Jag har bara hört gott från mina kollegor om transporten. Våra främsta krav var att det var en klimattransport och att valen hanterades varsamt och det har MTAB gjort på bästa sätt”

Efter ankomsten till Louisiana var det dags igen för en kortare resa, denna gång till ett fryshus i Helsingör. Där frystes valen ner i 5 dygn för att eventuella bakterier och skadedjur skulle försvinna och inte skada den under utställningen. Nu är valen åter på plats och jag frågar Jörgen om han gjort något liknande transportjobb tidigare:
– Nej, det var ett annorlunda och speciellt jobb! Vi har aldrig tidigare flyttat en val…. Det var en utmaning och det känns mycket bra när valen är på plats och både Zoologisk museum och Louisiana var nöjda med uppdraget, säger Jørgen Damlund.

 

Läs mer om utställningen
Arktis_Logo